Verhuis de Frans Banning Cocq

vr 22 apr, 2005

Het probleem met de fietsonderdoorgang van het Rijksmuseum kan op een eenvoudige manier snel worden opgelost. De architect van de renovatie van het Rijksmuseum Cruz y Ortiz wil de ingang van het museum verleggen naar het midden van de onderdoorgang. Dat is nodig omdat men na de verbouwing veel meer bezoekers verwacht dan thans en die stromen moeten in goede banen worden geleid. Jarenlang heeft het hautaine Rijksmuseum, de Rijksgebouwendienst en het ministerie van OCW de neus opgehaald voor het stadsdeel Oud Zuid. Men weigerde domweg in overleg te gaan met het bestuur van het stadsdeel. Nu zit men met de gebakken peren en schreeuwt moord en brand over de onkunde en onbenulligheid van het stadsdeel. Maar die staat volledig in zijn recht.

We kunnen doorgaan met nog maanden bakkeleien maar we kunnen ook een oude fout uit het verleden herstellen. Veruit het beroemdste schilderij in het Rijksmuseum is ‘De schutterij van Frans Banning Cocq’. De meeste bezoekers komen vooral voor dat schilderij. Dit schilderij is waarschijnlijk rond 1700 door de gemeente Amsterdam gekocht en hing sinds 1715 in het stadhuis op de Dam. Begin 1800 werd het in bruikleen gegeven aan het Rijk en kwam het te hangen in het Trippenhuis aan de Kloveniersburgwal. In 1885 verhuisde het naar het nieuwe Rijksmuseum.

Als de gemeente Amsterdam besluit de bruikleenovereenkomst op te zeggen en het schilderij voortaan tentoonstelt in het Amsterdams Historisch Museum, slaan we vier vliegen in één klap: Het Rijksmuseum hoeft minder grootscheeps verbouwd te worden want er zullen veel minder toeristen komen; De lelijke uitbouw aan de achterkant van het Rijksmuseum, speciaal gemaakt voor dit schilderij, kan afgebroken worden; De fietsonderdoorgang blijft zoals die was en de gemeente Amsterdam ontvangt veel meer entreegelden voor zijn gemeentelijke museum. Kortom verhuis de Nachtwacht naar het Amsterdams Historisch Museum. Probleem opgelost.

Meer lezen?

Bekijk alle artikelen