Meer vrouwen dan mannen in de raad

do 19 jan, 2006

De laatste dagen staan de kranten bol van de keuzes die Amsterdammers ‘zonder kaaskoppen achtergrond’ gemaakt zouden hebben bij de verkiezingen. Die ‘nieuwe’ Amsterdammers (menigeen is hier gewoon geboren) zouden massaal op de PvdA hebben gestemd. Prachtig toch. Bedankt. Wat door deze hele discussie op de achtergrond is geraakt is een veel interessanter fenomeen, namelijk het aantal vrouwen in de gemeenteraad.

Voor het eerst in de geschiedenis van de Amsterdamse raad zitten er bijna net zoveel vrouwen als mannen in de raad. Afgelopen donderdag zijn 22 vrouwen en 23 mannen benoemd. Als het zover komt dat de PvdA enkele wethouders mag leveren dan komen er nog twee vrouwen bij in de raad en dan zullen er 24 vrouwen en 21 mannen in de Amsterdamse gemeenteraad zitten. Een historisch moment.

De PvdA-fractie levert daarin een behoorlijk aandeel. Op dit moment is de helft van de fractie vrouw (10). GroenLinks heeft vier vrouwen (van de zeven leden), SP drie van de zes, CDA en D66 ook allebei de helft en de VVD drie van de acht.

Vergelijk dat eens met 53 jaar geleden. Op 27 mei 1953 waren er toen gemeenteraadsverkiezingen. Het Parool kopte de volgende dag in een extra editie (te koop voor 9 cent): “PvdA blijft aan winnende hand. Doorbraak bij Kamerverkiezingen van 1952 werd ruimschoots bevestigd. CPN verliest over de gehele linie”.

Er was nog opkomstplicht en van de 473.248 uitgebrachte stemmen gingen er 168.227 naar de PvdA. Die steeg daardoor van 14 naar 17 zetels. Joop den Uyl werd voor het eerst gekozen en behoorde met zijn 34 jaar tot de jongste leden van de raad.
De CPN ging van 12 naar 10; de KVP van 9 naar 8 en CHU/AR gingen van 6 naar 5. De VVD won 1 zetel en kwam op 5.

In Rotterdam haalde de PvdA zelfs 21 zetels. De eerst volgende partij, de KVP, haalde 7 zetels.

Maar in de nieuwe gemeenteraad waren de vrouwen sterk in de minderheid. In totaal slechts 6 van 45. De PvdA leverde twee vrouwen, te weten: Sluis-Fintelman en Mozer-Ebbinge. Ook de CPN leverde twee vrouwen: Teeboom-Van West en Westendorp. Voor de KVP nam mej. Luns zitting in de raad en voor de VVD Wijsmuller-Meijer.

Meer lezen?

Bekijk alle artikelen