Dekker draaft door

zo 22 jan, 2006

De gevolgen van het huurbeleid van Dekker pakken dramatisch uit voor Amsterdam. Daarom heeft onze PvdA-wethouder Duco Stadig terecht de noodklok geluid. Bij de gevolgen van de plannen moeten we onderscheid maken tussen zittende huurders en nieuwe huurders.

Zittende huurders krijgen met verschillende percentages huurverhoging te maken. Heeft je woning een woz-waarde lager dan 195.000 euro dan krijg je in juli van dit jaar een huurverhoging van inflatie + 1,5%. Is je woning meer dan 195.000 euro waard dan krijg je een verhoging van inflatie + 2%. De huurverhogingen worden elk jaar hoger. In 2009 krijg je resp. inflatie + 3% en inflatie + 4%. Om het nog ingewikkelder te maken: als je huursubsidie hebt dan krijg je het huurverhogingspercentage dat begint met inflatie +1,5%.

Voor nieuwe huurders is het grote pijnpunt in de plannen van Dekker de wijziging van het puntenstelsel (het woningwaarderingsstelsel) waardoor nu ook de woz-waarde van je woning gaat meetellen voor de hoogte van de huur. Voor elke 100.000 euro waarde krijg je 17 punten. Dus als je woning 2 ton waard is krijg je 34 punten erbij. Is je woning 3 ton waard dan krijg je zelfs 51 punten erbij. Daar staat tegenover dat de huidige punten voor woonomgeving en woonvorm vervallen. Maar per saldo gaan de huren enorm stijgen. En dan uiteraard vooral in de gebieden waar de huizenprijzen hoog zijn zoals in het centrum, oud-zuid en zuideramstel. In west en noord stijgen de huren veel minder. Dit betekent dat de segregatie in de stad verder zal toenemen. Want zodra je verhuist wordt je woning in de dure gebieden direct opgetrokken naar het maximale huurniveau en dus onbetaalbaar voor mensen met een laag inkomen. Die mensen zijn dus aangewezen op de goedkope woningen die op den duur alleen nog buiten de ring te vinden zijn.

De PvdA is voor een ongedeelde stad met in elk stadsdeel goedkope en dure woningen. Minister Dekker daarentegen vindt het belachelijk dat Amsterdam streeft naar een ongedeelde stad. Zij heeft geen moeite met segregatie. Daarom is ze er ook tegen dat Amsterdam op grote woningbouwlocaties als de Zuidas streeft naar een menging van goedkope en dure woningen. Ze vindt het idioot dat in de binnenstad van Amsterdam nog betaalbare woningen staan. Waarom zouden arme sloebers op de mooie Zwanenburgwal tegenover het stadhuis moeten kunnen wonen. In een interview in Het Parool van zaterdag 21 januari dreigt ze zelfs met ingrijpen vanuit Den Haag: Als Amsterdam hiermee doorgaat trekt ze de rijksbijdrage aan het zuidas-dok in.

Zo kennen we onze rechtse Haagse VVD-ers weer. Ze doen helaas niet onder voor de Amsterdamse VVD. De Amsterdamse VVD-Lijsttrekker Griffith is tegen de bouw van sociale huurwoningen (behalve voor specifieke doelgroepen) en wil in grote delen van de stad een inkomensgrens van 120% van het minimumloon hanteren. Als je minder verdient mag je daar niet wonen. Maar waar dan wel?

Als de plannen van Dekker doorgaan dan zullen over een aantal jaren alle woningen met een woz-waarde van meer dan € 195.000 geliberaliseerd zijn. Dat wil zeggen dat dan 30% van de woningen in Amsterdam een vrije huur hebben. Dat wil zeggen dat de huisbaas kan vragen wat hij wil. Amsterdam heeft dan niet meer genoeg goedkope woningen voor de mensen die daar recht op hebben. Als de Tweede Kamer instemt met Dekker dan zal Amsterdam noodgedwongen het huidige verkoop- en splitsingsbeleid moeten herzien. Want als we nog maar 70% betaalbare huurwoningen hebben, dat zijn zo’n 206.000 woningen, dan hebben we er niet genoeg voor de mensen met een inkomen tot de ziekenfondsgrens (€ 1950 netto per maand) want dat zijn zo’n 213.000 huishoudens in onze stad.

De Amsterdamse corporaties waren tot voor kort enthousiast over de plannen van Dekker. Ze zagen het helemaal zitten: meer vrijheid en hogere huren. Maar het lijkt erop dat men langzaam uit de droom ontwaakt. Want gelijk met de huurplannen heeft Dekker ook bekend gemaakt dat ze de corporaties een heffing gaat opleggen die landelijk zo’n 350 miljoen euro moet opleveren. Door de hoge woz-waarden in Amsterdam moeten de Amsterdamse corporaties waarschijnlijk zo’n 30 miljoen euro per jaar gaan betalen aan Den Haag. Dat geld moeten ze weer verhalen op de Amsterdamse huurders. Hopelijk vallen nu eindelijk bij de corporaties de schellen van de ogen en zullen zij vanaf nu weer zij aan zij met het comité Stop Dekker strijden tegen deze desastreuze plannen. 8 april is er een grote demonstratie in Amsterdam. Houd die dag vast vrij.

Een paar voorbeelden van oude en nieuwe huur als de plannen van Dekker doorgaan:

James Wattstraat: woning van 60 m2, heeft nu 108 punten en een huur van € 395. De maximale huur zou nu € 451 mogen bedragen. De woning heeft een woz-waarde van € 206.000 en krijgt na invoering van de plannen van Dekker een maximale huur van € 591. Per maand € 140 meer dan nu gevraagd mag worden.

Steve Bikoplein: woning van 74 m2, heeft nu 111 punten en een huur van € 326. De maximale huur zou nu € 465 mogen bedragen. De woning heeft een woz-waarde van € 219.000 en krijgt na invoering van de plannen van Dekker een maximale huur van € 622. Bijna € 160 per maand meer dan nu gevraagd mag worden.

Dulongstraat: woning van 51 m2, heeft nu 120 punten en een huur van € 304. De maximale huur zou nu € 507 mogen bedragen. De woning heeft een woz-waarde van € 200.500 en krijgt na invoering van de plannen van Dekker een maximale huur van € 591. Ruim € 80 per maand meer dan nu gevraagd mag worden.

Meer lezen?

Bekijk alle artikelen