Amsterdam 734 jaar

ma 26 okt, 2009

Aanstaande dinsdag 27 oktober is onze stad weer jarig. Dat zit zo. Op 27 oktober 1275 verleende de graaf van Holland, Floris V, tolvrijdom aan ‘de lieden die nabij de Amsteldam verblijven’. Een belangrijk privilege.

De Amsterdammers waren nu vrijgesteld van het betalen van tol bij de bruggen en sluizen van het graafschap Holland. Dat scheelde een hoop geld. Het privilege was bijzonder omdat Amsterdam nog behoorde tot de gebieden van de bisschop van Utrecht. De Amsterdammers werden hierdoor bevoorrechte ‘buitenlandse’ handelaren. We weten dit zo precies omdat het het eerste stuk is dat bewaard is gebleven waarin Amsterdam wordt genoemd. De basis voor Amsterdam als handelsstad is hiermee gelegd. Het stuk is te bewonderen in de schatkamer van het stadsarchief in de Vijzelstraat.

Meer lezen?

Bekijk alle artikelen